12. Somatisch gericht seksuoloog.

Een somatisch gericht seksuoloog is een seksuoloog die werkt volgens de principes van de lichaamsgerichte psychotherapie. Hierbij is het lichaam het uitgangspunt van het therapeutisch proces. Bij lichaamsgerichte therapie gaat men ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer men voor lange tijd emotionele klachten heeft, komen die volgens de theorie van lichaamsgerichte therapie uiteindelijk via het lichaam tot uiting. Dit kan resulteren in lichamelijke klachten, zoals een gevoel van stress, een gespannen houding, hoofdpijn, buikpijn, etc. Maar natuurlijk ook in klachten van seksuologische aard, die zich kunnen uiten in seksuele disfuncties zoals psychisch gerelateerde erectieproblemen en -stoornissen bij mannen en bijvoorbeeld vaginistische klachten bij vrouwen.

In een lichaamsgerichte therapie leert de cliënt zich bewust te worden van de psychologische betekenis van het lichaam. Zo ontstaat er een groter inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest. De cliënt wordt vervolgens door de therapeut aangemoedigd deze lichamelijke beleving te uiten, zowel lijfelijk als verbaal. Dit zorgt voor een herstel van de harmonie tussen lichaam en geest, waardoor er gewerkt kan worden aan de psychische en lichamelijke klachten van de cliënt.

Binnen de lichaamsgerichte therapie bestaat er een groot aantal richtingen, technieken en methoden. Bij elk van deze therapievormen wordt er aandacht besteed aan een of meer van de volgende lichaamskenmerken: lichaamshouding, beweging en innerlijke lichaamsbeleving. Massages kunnen ook een deel uitmaken van lichaamsgerichte therapie. Het doel bij lichaamsgerichte therapie is telkens het verminderen van psychische klachten door het opheffen van lichamelijke blokkades. Om dit doel te bereiken gaat lichaamsgerichte psychotherapie vaak ook gepaard met therapeutische gesprekken.
Een somatisch gericht seksuoloog heeft een traditionele opleiding gevolgd tot klinisch seksuoloog en heeft daarnaast een lichaamsgerichte opleiding gevolgd tot bijvoorbeeld postural integration therapeut, bio-energetisch therapeut, enz..

De somatisch gericht seksuoloog mag de cliënt aanraken, maar mag nimmer seksueel aanraken! Mocht het nodig zijn dat de cliënt ook seksuele aanraking behoeft, dan kan de somatische seksuoloog doorverwijzen naar practitioners die deze vorm van behandeling aanbieden, zoals surrogaat partners, sekszorgverleners en of seks-coaches.
 
Functie- en opleidingseisen:
Het Coniugium hanteert als minimale opleidingseis dat een lichaamsgericht seksuoloog (met de titel: Som. S.) afgestudeerd moet zijn in een sociaal wetenschappelijke Master (MSc) of als Master (MA, MSc) daarnaast afgestudeerd moet zijn in de klinische seksuologie. Daarnaast is deze seksuoloog bijgeschoold op het gebied van seksuologisch integraal lichaamswerk en of haptonomie en heeft tevens drie jaar professionele ervaring als seksuologisch begeleider/procescoach/therapeut om als registerlid geregistreerd te kunnen worden in het beroepsregister. Deze seksuoloog is gerechtigd om hands-on te werken, maar raakt cliënten nimmer op een seksuele manier aan.
 
Laatst aangepast op maandag, 16 mei 2011

Zoek | Search

Advertenties

Coniugium

Coniugium lid log in

Wie is online

We hebben 6 gasten en geen leden online